Tanda-Tanda Penyakit Tibi.

Tanda-Tanda penyakit Tibi

Penyakit Tibi Masalah Kesihatan Negara

Di saat ramai di kalangan masyarakat yang membicarakan mengenai penyakit Tibi ketika ini, mungkin ada di antara kita yang langsung tidak mempunyai maklumat mengenai penyakit yang boleh membawa maut ini.

Sementara penyakit Tibi ini tidak lagi menjadi penyakit yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada masyarakat di negara ini berbanding dengan penyakit-penyakit baru semakin mendapat perhatian seperti HIV/AIDS, kencing manis, sakit jantung dan sebagainya.

Namun sebenarnya penyakit Tibi ini masih lagi menular di kalangan masyarakat di negara ini dengan 19,337 kes telah dilaporkan pada tahun 2010 dan keadaan kes ini pastinya semakin bertambah hari demi hari.

Apakah itu Penyakit Tibi sebenarnya?

 Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang boleh membawa maut sekiranya tidak mendapat rawatan dengan sempurna. Penyakit Tibi ini disebabkan oleh kuman Tibi (Tubercle Bacili) yang biasanya menjangkiti paru-paru. Ia juga boleh menyerang bahagian-bahagian lain anggota badan seperti selaput otak, tulang, kelenjar, buah pinggang dan kulit.

Tanda-Tanda Penyakit Tibi.

Menurut Pakar Perunding Kanan Perubatan/Respiratori, Datuk Dr. Aziah Ahmad Mahayiddin, antara tanda dan gejala penyakit Tibi paru-paru ialah batuk yang berterusan lebih daripada dua minggu, kahak yang mengandungi darah, demam dan berpeluh lazimnya pada sebelah petang dan malam. Juga susut berat badan dan hilang selera makan, sakit dada apabila batuk atau semasa menarik nafas panjang dan mudah letih.

Kata Dr. Aziah, kuman Tibi disebarkan melalui udara apabila pesakit batuk atau bersin dan setiap individu yang menyedut udara tercemar ini terdedah kepada jangkitan kuman Tibi.

Antara sasaran Tibi sekarang ialah golongan muda yang mempunyai pergaulan sekeliling serta mudah terdedah kepada jangkitan sekiranya pertahanan sistem badan kurang mantap dan menurun.

”Namun tidak bermakna sekiranya terdapat individu yang terkena jangkitan Tibi itu dia akan mendapat penyakit berkenaan.

“Kebanyakan individu yang dijangkiti tidak akan mendapat penyakit Tibi kerana kuman-kuman Tibi akan terpendam dan tidak aktif dalam badan seseorang kerana ia bergantung kepada sistem pertahanan badan seseorang.

“Sekiranya badan seseorang itu lemah dan kurang aktif menyebabkan penyakit Tibi ini senang merebak. Tibi akan menjadi aktif apabila sistem pertahanan badan seseorang itu menurun,” jelasnya ketika ditemui di Institut Respiratori di ibu negara, baru-baru ini.

Dr. Aziah memberitahu, setakat ini Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan, kira-kira sepertiga daripada penduduk dunia telah dijangkiti Tibi tetapi tidak semestinya mereka menjadi punca jangkitan dan mendapat penyakit tersebut.

Apabila seseorang itu telah mendapat jangkitan Tibi, rawatan yang bakal dijalani adalah agak panjang sekurang-kurangnya enam bulan dengan pelbagai jenis ubat-ubatan.

”Apa yang penting seseorang pesakit perlu fokus dan tetap dalam menjalani rawatan kerana sekiranya mereka gagal atau cuai dalam mendapatkan rawatan biarpun ia rawatan susulan atau ulangan, penyakit Tibi ini akan jadi rentan (tidak lali) dengan ubat-ubatan yang diberikan menyebabkan jangkitan Tibi tidak terkawal berlaku.

”Sebenarnya simptom penyakit Tibi adalah pelbagai berdasarkan kepada di mana kuman penyakit itu membiak. Tibi juga berlainan daripada kanser kerana penyakit ini berjangkit dan boleh dirawat dengan senang.

“Tibi berjangkit melalui cecair mulut dan hidung yang mengandungi kuman Tibi apabila batuk, bersin dan bercakap. Sesiapa yang menyedut udara ini pasti akan dijangkiti,” kata Dr. Aziah.

Jika dibandingkan dengan HIV yang cara jangkitannya terhad, jangkitan Tibi adalah lebih serius.

Antara mereka yang mempunyai kadar yang besar untuk dijangkiti penyakit Tibi ialah penduduk yang mempunyai status yang rendah yang kurang mampu dari segi makanan, ubat-ubatan, kesihatan, menghidap penyakit kronik seperti asma, diabetes, HIV dan lain-lain.

Jelasnya, pesakit yang dijangkiti penyakit Tibi perlu menjalani saringan kesihatan di klinik khas yang disediakan. Lakukan pemeriksaan kahak dan menjalani pemeriksaan Sinar – X di klinik kesihatan atau hospital terdekat.

Katanya, penyakit Tibi boleh diubati dalam tempoh enam bulan, orang ramai perlu meningkatkan kesedaran sekiranya mereka menghidap batuk lebih daripada dua minggu, mereka perlu mendapatkan rawatan dan mengenal pasti apakah batuk yang dihidapi itu simptom penyakit Tibi kerana sekiranya lewat mendapatkan rawatan, penyakit ini boleh membawa maut.

“Kadar beban penyakit Tibi di negara ini dianggarkan 63 orang bagi setiap 100,000 penduduk.

”Juga jangan menganggap batuk kering adalah penyakit Tibi kerana ia sebenarnya adalah sebahagian daripada sejenis penyakit Tibi yang menular ke paru-paru sahaja.

“Penyakit Tibi juga boleh menular ke tulang, usus, kelenjar, buah pinggang, selaput otak mengikut peredaran darah yang membawa kuman itu,” kata Dr. Aziah.

Apabila ditanya mengenai peningkatan jumlah pesakit Tibi yang semakin meningkat beliau memberitahu, ia diakibatkan oleh faktor-faktor kumpulan pertahanan badan yang semakin menurun menyebabkan sistem pertahanan badan tidak boleh menyekat kuman berkenaan.

Apatah lagi faktor jangkitan penyakit seperti HIV, obesiti, kencing manis dan penyakit-penyakit kronik lain menyebabkan kelemahan pada sistem badan.

”Ia jua disebabkan oleh penghijrahan pendatang atau warga asing yang memasuki negara ini, tanpa saringan yang mungkin meningkatkan punca jangkitan.

”Perlu diketahui, negara yang mempunyai beban kes yang tinggi ialah Afrika, Filipina, Indonesia dan Thailand.

“Sekiranya pekerja yang diambil bekerja itu sebagai contoh pembantu rumah menjalani ujian kesihatan adalah tidak perlu dibimbangkan bagaimana pula sekiranya mereka datang secara tidak sah? Kita tidak tahu apa kuman yang dibawa mereka,” katanya.

Justeru dalam soal seperti ini, isteri atau suri rumah tangga perlu mengetahui bahawa pastikan tiada tanda-tanda Tibi yang sentiasa berada di sekeliling diri mereka agar dapat mencegah dari Tibi terus merebak.

Justeru, kepada semua suri rumah beliau menasihatkan agar memperbanyakkan cahaya matahari masuk ke dalam rumah kerana cahaya matahari boleh membunuh kuman Tibi. Pastikan juga rumah mendapat pengudaraan yang sempurna dengan membuka pintu dan tingkap serta amalkan cara hidup sihat dan makan makanan yang seimbang.

Namun kesedaran masyarakat di negara ini masih berada pada tahap yang rendah apabila dilihat ramai di kalangan masyarakat yang masih kurang mengambil berat hal kesihatan mereka agar tidak dijangkiti dengan pelbagai penyakit seperti penyakit Tibi ini.

Kredit Info : utusan.com.my : Penyakit Tibi Masalah Kesihatan Negara

1,522 total views, 6 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

7 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Kamal Mustafa says:

  @Zarith : Awk kena sentiasa dapatkan rawatan susulan dari doktor sentiasa pantau, nanti melarat susah pulak. Ingat sakit Tibi ini boleh berjangkit… sentiasa ingatkan pada org yang dekat dgn kita seperti ahli keluarga dan kengkawan.
  Kamal Mustafa recently posted…Bila Selesema Menyerang.My Profile

 2. Zarith sofieya says:

  assalamualaikum.. sy nk share sikit tentang sy . sy demam n batuk2 berdarah dua minggu ..sy busy dgn kerja je n bru HRI ni sy pergi hospital n doktor sah kn sy sakit tibi ..sy terkejut n sebak sngat Time tu lg pon thin depan nk nikah da cuma tkot x sampai jee .hmm

 3. Zarith sofieya says:

  assalamualaikum .. sy nk share sikit .hm sy dmam n batuk2 selama 2 minggu SBB sy busy kerja Dan ary ni bru je pergi hospital n doktor sah kn sy penyakit tibi. sy takot n takot x sempat majlis perkahwinan sy tahun depan ,sy tak thu nk buat ape dah .😖

 4. Oyong Ilham says:

  Saya kurang faham bagaimana penyakit tibi ni …..

 5. titan
  Twitter:
  says:

  memang bahaya woo kalau kena tibi nih..
  titan recently posted…Komisen ke 13 dari InnityMy Profile

 6. Kamal Mustafa says:

  @akubiomed : betul cakap bro Azrin. Ada anggota rela yang bertugas di kem2 tahanan pendatang asing yang kena penyakit tibi.

 7. akubiomed says:

  Penyakit Tibi sudah hampir tiada tetapi kemasukan pekerja warga asing menyebabkan penyebaran penyakit Tibi ini berlaku.
  akubiomed recently posted…Pengalaman anak jatuh sakitMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top