Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim

Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim

Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim

Bandar Seri Begawan, Brunei – Rabu,Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah telah pun bercerai dengan isterinya dariĀ  Malaysia Azrinaz Mazhar Hakim selepas lima tahun berkahwin.

Sultan Hassanal Bolkiah, monarki mutlak 63 tahun Di negara kecil yang kaya dengan minyak di pulau Kalimantan, berkahwin dengan Azrinaz Mazhar Hakim, seorang bekas wartawan TV berita Malaysia, pada tahun 2005.

Azrinaz, 30, melahirkan bayi laki-laki anak ke 11 Sultan, setahun selepas perkahwinan mereka dan seorang anak perempuan pada tahun 2008.

Pengumunan Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim diumumkan di televisyen negara.

Istana Brunei mengumumkan di televisyen negara dan radio Rabu malam bahawa sultan telah bercerai Azrinaz dan melucutkan semua gelar kerajaan nya. Tidak ada butiran lain yang sedia, tetapi berbagai khabar angin beredar di Brunei.

Ini adalah perceraian kedua untuk Sultan Hassanal Bolkiah, Pendapatan tahunan dianggarkan berjumlah keseluruhan sekurang-kurangnya $ 20 bilion pada tahun terakhir. Sultan Hassanal Bolkiah bercerai kali kedua dengan bekas pramugari syarikat penerbangan Mariam Abdul Aziz, yang adalah dari Bruneian, keturunan Jepun dan Scotland, pada bulan Februari 2003 selepas 21 tahun berkahwin.

Sultan Hassanal Bolkiah tetap berkahwin dengan isteri pertamanya, Anak Saleha, yang beliau berkahwin pada tahun 1967. Anak mereka, Putra Mahkota Al-Muhtadee Billah Bolkiah, adalah pewaris takhta.Sultan menaiki takhta pada 5 Oktober 1967, selepas ayahnya turun takhta.

Info : Yahoo News

Pengumuman khas itu boleh diikuti di SINI.

Sultan Brunei menikahi Azrinaz pada 20 Ogos 2005 pada satu majlis tertutup di lokasi yang dirahsiakan. Beliau ketika itu berusia 26 tahun sementara baginda berusia 58 tahun.

Hasil perkahwinan tersebut pasangan diraja itu dikurniakan dua cahaya mata iaitu Putera Abdul Wakeel pada 1 Jun 2006 dan Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah pada 28 Januari 2008.

Azrinaz Mazhar binti Hakim Mazhar bergelar isteri kedua Sultan Brunei berakhir pada 16 Jun 2010 selepas diceraikan dengan talak satu oleh Sultan Hassanal Bolkiah. Berita Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim ini sememangnya mengejutkan seluruh rakyat Malaysia dan Brunei. Banyak spekulasi yang dengar mengenai punca Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim, namun pihak istana sendiri tak mendedahkan kepada orang awam, maka kita tak perlu la nak bergosip kenapa Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim. Yang penting hubungan Malaysia-Brunei tetap baik seperti biasa. Tak taulah apa cerita selepas Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim.

 

Video Pengumuman Khas Mengenai Sultan Hassanal Bolkiah Cerai Azrinaz Mazhar Hakim

1,575 total views, 6 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top