Sila Periksa Bateri Kereta Anda,Jangan jadi Macam Den

Nielah padahnya kalau tak cukup ilmu pengetahuan,den mengingatkan diri sendiri dan orang len jugak.Sebenarnya kito bukan tak tau,tapi maleh nak ambik tau.Nie haa pasal bateri keto den ni haa.Air bateri memang tak miss isi punyo.Taktaulah apo masaalah eh,bilo stat keto alarm semuo berbunyi.Dah engin tak idup,baran botu ati dibuek eh.

Dalam seminggu adolah terjadi 2 kali,yang paling angin dan memalukan bila engin mati tibo-tibo dalam drive tru carwash.Malu den oooiii.Disobabkan taktau apo-apo den ingatkan alarm yang rosak.So parahlah bulan nie nak tukar alarm pulak dah.Rm300 tue,buleh makan KFC berapakali tah.

Nasib baiklah ado bangla pekerja kat situ tolong tolakkan keto den kat tepi.Puehlah den maki hamun alarm keto den nie ha.Den puji gaklah orang2 Malaysia nie memang peramah dan suko menolong orang.Ado mamat keto tue datang tolong tengokkan. Dio cakap

Mamat keto : bateri dah kong nie bang.

Den : Ehh yo ko,tapi air tak pornah koring,senantiaso check.

Mamat keto : betul nie bang kalau abang tak percaya pergi kedai check.

Den : Oooo yo ko, takpo nanti poielah.

Den punyolah berpoloh-poloh kata kau,ateh bawah barair ne ha,ari bukan main paneh lak tue.Adik den pun sampai,dio cakap kena tolak nie.Den dengan mat bangla pun tolaklah keto masuk gear,idup pulak eh.Den pun terus ke kodai bateri.Pomen keto tue orang cino,den panggil tokey.

Den : Tokey kasi tengok saya punya bateri keta,ada problem lah.

Tokey : Apa hat.

Den : Ini engin kadang-kadang matilah tokey,dekat simpang,traffic light,carwash dalam.susah oh.

Tokey : Nanti wa kasi tengok.

Tokey : Berapa lama pakai ini bateri.

Den : Dekat 2 tahunlah tokey,saya ingatlah.(Sebonar eh den pun tak ingat berapo lamo,maen agak-agak jo.)

Tokey : Haiyaa ini sudah mau kena tukar maa,sudah 3 tahun.lu ada perasan tak.sini pun ada tulis maa.Bateli keleta sikalag paling kulang pakai 1 tahun setengah mesti mau tukar.

Den :  Ya ka tokey saya tak tau maa,selalu isi air bateri saja.Emm kasi tukar barulah tokey.

Tuelah sapo yang malu,diri sendiri gak,moral of story…jangan tunggu 3 tahun baru nak tukar bateri keto.Sapo nak jawab tue???

1,103 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top