Sekali lagi (2011)

Sekali lagi (2011)

Pengarah : Hashim Rejab

Syarikat Penerbit : Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.

Bahasa : Bahasa Melayu

Kategori : Filem Cereka

Genre : Cinta

Klasifikasi : U – Untuk tontonan umum

Tarikh Tayangan : 30 Jun 2011

Lakonan:

Shaheizy Sam
:
Arman (Pelakon Utama)
Lisa Surihani
:
Sheila (Pelakon Utama)
Mia Sara Nasuha
:
Amy (Pelakon Utama)
Bront Palarae
:
Haris (Pelakon Pembantu)
Kartina Aziz
:
Puan Suria (Pelakon Pembantu)
Shasha
:
Farina (Pelakon Pembantu)
Zul Handyblack
:
Bapa Saudara Sheila (Artis Jemputan)
Ana Dahlia
:
Ikin (Artis Jemputan)
Bob Lokman
:
Bapa Sheila (Artis Jemputan)
Amylia Nastasha Aziz
:
Zarina (Artis Jemputan)

Sinopsis Sekali lagi (2011)

Selama ini, ARMAN percaya bahawa dirinya merupakan seorang pengidap autisme. Namun realiti sebenarnya bakal berubah dalam sekelip mata, ketika dirinya semakin menghampiri hari perkahwinannya. Untuk sebab yang tidak diketahuinya, Arman mendapat mimpi yang menyuruhnya agar tidak meneruskan perkahwinan dengan FARINA. Hubungan Arman dan Farina juga semakin bermasalah. Malah, dalam satu salah faham, Farina telah bergaduh dengan Arman dan meninggalkannya seorang diri di tepi jalan. Dalam perjalanan pulang itu, Arman hampir menjadi mangsa ragut samseng.

Mujurlah, AMY, seorang kanak-kanak kecil yang berada di situ, memekik dengan kuat, dan sekaligus memaksa menyelamatkan Arman. Sungguhpun Amy hanya berusia 5 tahun, Arman dapati kanak-kanak itu amat pintar dan berdikari sekali, malah lebih pintar dan berdikari berbanding dirinya sendiri. Persahabatan terbentuk di antara mereka, dan Arman banyak berkongsi masalah dan pengalaman dengan Amy. Berdasarkan pengalaman hidupnya sendiri, Amy memberikan banyak idea dan nasihat kepada Arman. Apabila Arman menyatakan rasa ragu-ragunya untuk meneruskan perkahwinan, Amy mencadangkan kepada Arman agar bertanya beberapa siri soalan kepada Farina dan juga ahli keluarganya.

Secara beransur-ansur, Farina dan ibu Arman mula merasai perubahan Arman. Dalam masa yang sama, ibu Amy sendiri, iaitu SHIELA, turut merasai perubahan yang berlaku pada Amy. Amy nampak lebih ceria berbanding dahulu. Shiela merasakan dirinya terhutang budi pada HARIS, si duda baik hati, yang sanggup menjaga Amy ketika Shiela pergi bekerja sebagai kerani pada waktu siangnya. Sebagai balasannya, Shiela akan membantu Haris membasuh pinggan mangkuk di warungnya selepas waktu kerjanya itu. Selama ini, Haris sememangnya jatuh hati pada Shiela, tetapi Shiela cuba berdalih kerana dia sendiri sedang terkurung dalam sejarah hitam yang tidak diketahui sesiapa, termasuk Haris. Ibu bapa Haris di kampung sudah bertemu calon isteri yang sesuai untuk Haris. Apabila wanita itu bertindak datang berjumpa Haris di Kuala Lumpur, Shiela tahu bahawa sudah tiba masanya untuk dia membuat keputusan. Amy amat sukakan Haris dan mahu Shiela bersetuju sahaja dengan perkahwinan itu. Demi anaknya itu, Shiela akhirnya bersetuju menerima lamaran Haris. Segalanya sepatutnya menggembirakan, namun, dalam sekelip mata, hidup Shiela juga bagaikan berubah, apabila dia bertemu Amy bersama Arman.

Trailer Sekali lagi (2011)

Gallery Sekali lagi (2011)
[fgallery id=3 w=450 h=385 t=0 title=”Sekali lagi 2011″]

Filem Terbaru Di Pawagam

770 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

3 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. nurul says:

  meh baca review filem ni kat sini:

  http://randombynurul.blogspot.com/2011/06/review-sekali-lagi.html

  marilah sama-sama support cerita melayu kat wayang ye

  🙂

 2. titan
  Twitter:
  says:

  huhu, kena tengok nih. kena tengok.. 🙂

 3. Norizwan says:

  aku suka tengok adik mia sara ni….cute woo hehe…=)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top