Pertama Kali Ke Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak Produk Perlancongan Dari Felda.

Assalammualikum,

Ok ini adalah post sambungan KM ke Sungkai Perak bulan April 2015. Selepas KM berendam di Air Terjun Sungai Tisong, esoknya KM berendam pulak di Hot Spring Sungai Klah. Hot Spring Sungai Klah terletak tidak jauh dari Air Terjun Sungai Tisong.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamal mustafa

Untuk pergi ke Hot Spring Sungai Klah nie Sonag ajo. Naik highway turun highway ajo. KM guna highway KLIA kemudian turun tol Sungkai. Dari tol sungkai tue dah dekat sangat.

Apa Yang Menarik Di Hot Spring Sungai Klah?.

Hot Spring Sungai Klah adalah sebuah tempat rekreasi kolam air panas. Terletak dalam kawasan ladang kelapa sawit milik Felda. Dikenali juga sebagai Felda Residence Hot Spring.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamal mustafa

Berapa Tiket Masuk Ke Hot Spring Sungai Klah?

Dewasa : RM12
Kanak-kanak : RM10
Warga emas : RM7
OKU : RM2

Taman ini ditutup pada pukul 7pm hari biasa, tapi dilanjutkan sehingga 10 malam pada hari cuti sekolah dan cuti am. Makanan luar tidak dibenarkan. Jangan risau kat dalam makanan ado dijual. Pengunjung akan diberikan sticker yang perlu dilekat ditangan sebelum masuk.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (2)

Kaunter tiket berdekatan sahaja dengan pintu masuk. Disedikan juga tram yang akan membawa pengunjung terus ke kolam. Kanak-kanak riang hatilah kalau naik tram ini. Sesiapo yang nak jalan kaki pun buleh yo. Bukannya jauh sangat, 5 minit ajo kalau berjalan kaki.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (3)

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (4)

Beberapa gerai menjual makanan. Kepada sesiapa yang nak berkaraoke pun ado di dalam nie.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (5)

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (6)

Kolam Mandi Air Panas.

Ada banyak kolam air panas dalam hot spring nie. Kawasan nie keseluruhanya adalah air panas. Makin jauh ke tengah kolam semakin panas rasanya. Keluasannya agak lebar juga, Disekeliling kolam juga terdapat tempat duduk untuk merendam kaki dan untuk berehat. Kanak-kanak sesuai mandi di kawasan seperti ini kerana ia tidak terlalu dalam.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (7)

Terdapat papan tanda berdekatan kolam yang mengingatkan pengunjung supaya jangan berendam lebih dari 30 minit. Dan Mereka yang ado penyakit kronik seperti kencing manis dan lemah jantung dilarang berendam lama.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (8)

Bilo badan terasa panas dek kerana berendam, sesekali jiruslah badan dengan air yang sejuk dalam tempayan-tempayan gadang nie haa. Memang sojuk aie eh.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (9)

Kolam yang nie airnya sojuk. Nak berendam lamo pun takpo.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (10)

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (11)

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (12)

Tempat Merebus Tolo.

Bila sampai kek kawasan nie, orang punyolah ghamai. Korang buleh tengok dalam video KM kek bawah tue. Orang beratur semato-mato nak merebus tolo (Telur). Terdapat kiosk jual telur berdekatan.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (13)

Beberapa gambar semasa menaiki tram nak balik.

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (14)

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (15)

Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak-kamalmustafa (16)

Tonton Video Pengalaman KM Di Hot Spring Sungai Klah.



1,428 total views, 7 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

14 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Penjual Kopi says:

    tempatnya bagus banget ya pak, keren banget deh, kapan-kapan saya mau coba kesana sama istri deh, terima kasih dan salam kenal

  2. Yourfabulousmama says:

    Wow bestnya mandi kat hotspring ni. In Shaa Allah cuti sekolah ni nak pergi ke sana.

  3. bukubiruku says:

    wah enak tu, bisa ngrebus telur ya sebagai tindakan penghematan LPG dirumah hhe ..

  4. ezreen.rezuan.mamak says:

    praise peace in blessed..
    Required if theres any special promotion offer price
    package for in group visited…
    Tq inforwarding..

  5. pojokshare says:

    unik bisa rebus telur 😀

  6. indonews says:

    keren gan infonya .,,
    jadi mau jalan jalannyh gan ,..

  7. Kamal Mustafa says:

    Dalam negeri Perak, Daerah Batang Padang
    Kamal Mustafa recently posted…Pertama Kali Ke Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak.My Profile

  8. obat pelangsing tradisional says:

    seru tuh kalau berkunjung kesana,daerah mana??

  9. pelangsing tubuh alami says:

    sepertinya enak sekali ya berendam di air panas di cuaca yang dingin seperti ini..hehe
    kelihatan nya juga seru sekali berkunjung kesana

  10. Susah BAB saat Bulan Puasa says:

    liburan bareng keluarga ya.!?

  11. Bloggedewek says:

    Waah kayaknya tempatnya menarik nih untuk dikunjungi. Bisa saya cobain kapan2 nih.

  12. Kamal Mustafa says:

    @Akubiomed : Ya, KM rasa kurang pondok untuk duduk di kawasan nie. Yang ada pun tak banyak.
    Kamal Mustafa recently posted…Pertama Kali Ke Hot Spring Sungai Klah, Sungkai Perak.My Profile

  13. Set Kamar Tidur says:

    wah cantik nian tempatnya. jadi mau liburan kesana… terimakasih informasinya 🙂

  14. akubiomed says:

    Kawasan sekitar diperelokkan memandang ada bayaran dikenakan.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top