Pendrive Tak Boleh Buka, Habis File Den….

Pendrive Tak Boleh Buka

Susah Hati bila Pendrive Tak Boleh Buka.

Pagi nie betul-betul tercabar kesabaran KM bila pendrive tak boleh buka. Macam mana hati tak terbakar bila semua file kerja dalam pendrive tak dapat diselamatkan. Dalam pendrive inilah tersimpan segala macam file kerja seperti, quotation, invoice, correspondence letter, profile, payment claim dan segala macam lagi. File dalam pendrive tak boleh buka tue adalah file-file bermula sejak tahun 2005 hingga bertarikh semalam 21 March 2012.

Pagi ini bila KM cucuk aja pendrive nie pada computer, keluar pop-up mengatakkan yang pendrive tak boleh buka dan perlu format untuk guna. KM sedia maklum kalau pendrive tak boleh buka nie di format, habis semua file terpadam. Bila KM check properties takde pun space yang dipakai semua dah kosong. Jadi KM ambil keputusan untuk format pendrive tak boleh buka nie.

Pendrive Tak Boleh Buka Kerana Ada File Corrupt.

Semalam bila pendrive tak boleh buka ini boleh dibuka, KM perasan ada satu folder yang bila KM buka semua file yang ada di dalam folder tue nama dah berubah. Entah apa nama tah. Inilah yang dikatakan file corrupt. File dalam folder corrupt tue tak penting sangat. Tapi bila nak delete folder corrupt tue tak boleh. Folder lain selain folder corrupt dalam pendrive tak boleh buka tue ok.

Sepatutnya semalam bila KM dah tahu ada masalah tue, KM back-up file dalam pendrive tak boleh buka tue. Tapi nasi dah jadi bubur. Hari ini bermacam-macam cara KM cuba untuk buka pendrive tue. Tapi hampeh. Jadi KM ambil keputusan untuk format aja pendrive tue. Lepas tue baru boleh guna semula.

Pendrive Tak Boleh Buka, Sediakan Payung Sebelum Hujan.

Ada hikmahnya perkara ini berlaku. Tak semua perkara yang kita buat sentiasa sempurna. Tapi Alhamdulillah, masa KM explore folder dalam CPU office KM nie, KM rupanya ada pernah backup file dalam pendrive tak boleh buka tue. Cuma file terkini yang KM update dalam file backup tue bertarikh 9 March 2012. Kira oklah tue boleh update balik mana-mana file yang telah hilang.

Moral of the story ialah, jangan tunggu sampai pendrive tak boleh buka baru nak backup file ya!.

887 total views, 2 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

11 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Mahamahu says:

    Jom ramai2 sertai ‘Projek Amal Blogger’ dengan moto kami prihatin kami hebah… Pasti menarik jom sertai di sini.

  2. Kamal Mustafa says:

    @Jebeng Otai : ??????

  3. Jebeng Otai™ says:

    bhaya btul..kalo simpan kat cloud pon ok gak cam dropbox..hehe
    Jebeng Otai™ recently posted…Konsep Samsung Galaxy S3My Profile

  4. samanosuke_04 says:

    salam singgah, huhu nasib baik ade backup.. memang xleh letakkan segala²nya dalam pendrive, even external hard disk pun takleh harap skang nie.. ramai yang guna dropbox atopon mana² program lain skang nie, untuk store file online, lebih selamat.. 😀
    samanosuke_04 recently posted…4 Kriteria Blog Yang Akan Aku SinggahMy Profile

  5. titan
    Twitter:
    says:

    format ajelah dibuatnya. haha..
    titan recently posted…Hadiah terkini Cabaran SEO Lelaki Kacak 2012My Profile

  6. rahman says:

    kalau sebulan dah rusak mungkin takdo cop sirim tu KM haha 🙂
    rahman recently posted…Manipulasi kalimah suci. Tiadakah rasa gentar di hatiMy Profile

  7. Kamal Mustafa says:

    @rahman : Tue baru boli tue En,Rahman oooi. Baru sebulan pakai.

  8. rahman says:

    beli baru jer.. murah dah
    rahman recently posted…Manipulasi kalimah suci. Tiadakah rasa gentar di hatiMy Profile

  9. Kamal Mustafa says:

    @anif,@akubiomed : Tq bro tapi KM dah cuba recovery pun tak boleh, coz data pun dah takde pun. KM pun dah format dah pendrive tue.

  10. anif
    Twitter:
    says:

    Boleh cuba buat recovery.. Tapi perlu pakai software la contoh seperti softwere dari Stellar Pheonix dan lain-lain. Data yang terpadam pun boleh dapat semula.
    anif recently posted…Version 2.0 – Wordless Wednesday #31My Profile

  11. akubiomed says:

    Kerosakkan pen drive jarang berlaku berbanding disket. Cuba cari software yang boleh recover semula fail.
    akubiomed recently posted…Pelancaran Kawasaki GT World dan Pusat GIVIMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top