Mee Hoon Sup Lebur.

Hari ini dah 21 Syawal kira beraya. Masih ramai yang buat open house ko?. KM ado 2 lagi jemputan open house minggu nie. Konolah jago pemakanan kito iyo, maklumlah menu open house meriah dan kalori bertambah-tambah.

Mee Hoon Sup LeburSemalam adik KM ada buat open house untuk kawan-kawan sekerja suaminya. Seperti biaso KM diminta menjadi chef. Ini resepi paling mudah dan ringkas korang boleh cuba untuk menjamu tetamu yang datang. Kenapa Mee Hoon Sup Lebur, sobab eh semuo main lebur ajo.

Resepi Mee Hoon Sup Lebur.

Mee Hoon cap bintang – 1 bungkus

Ayam + tulang ayam – 500 gram

Bawang kecik – 5 ulas

Bawang putih – 1/2 labu

Sup bunjut – 1

Perencah sup adabi – 1 bungkus

Kiub Ayam – 1 paket

Sawi – 1 ikat

Daun Sup + daun bawang – RM1

Fish Cake – 1 paket

Fish ball – 1 paket

Tauhu gantung – 1 ikat

Garam dan perasa secukupnya.

Air – secukupnya

Kuah Cili untuk Mee Hoon Sup Lebur.

Cili Api – 200 gram

Kicap manis adabi – secukupnya

Lain-lain bahan tambahan Mee Hoon Sup Lebur.

Taugeh

Bawang Goreng

Cara Memasak

Paling mudah, tumis semua bahan seperti kita nak memasak sup, masukkan air dan perasakan dengan garam. Last sekali bila dah mendidih masukkan daun sup + bawang dan sawi. Iyo masukkan sawi sekali dalam periuk tue. Itu sebabnya nama resepinya Mee Hoon Sup Lebur. Kita lebur aja.

Untuk kuah cili, cili api di blander dan campur dengan kicap kipas udang (manis).

Cara Hidang pula, celur mee hoon dalam air panas. Jangan lama sangat. agak-agak dah lembut tue angkat. Masa nak makan tue campurkan taugeh dan bawang goreng.

Senangkan. Selamat mencuba Mee Hoon Sup Lebur.

1,156 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

19 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. suri says:

    hafiz boelh buat sb bahan2 kalau mls kita lebuh jer heeee..asal ada rasa sup2 gitu ada cili dia buat sedap
    suri recently posted…Seindah Kiasan Untuk Setaman HatiMy Profile

  2. suri says:

    km pandai masak untung sapa dpt km ni..klu isteri sakit dia sah2 turun ke dapur tanpa banyak bicara
    suri recently posted…Latihan Kejam Untuk Anak !My Profile

  3. suri says:

    wah..cam suruh turun jer.pakal suri dok ipoh kalau dok melaka mau gak terjah heee
    suri recently posted…NegarakuMy Profile

  4. suri says:

    kuah banyak itu sedap hirup..makan panas mesti mahu tambah lagi
    suri recently posted…Percaya Hujan Turun Kerana BintangMy Profile

  5. hafiz
    Twitter:
    says:

    Menu yang paling mudah dan ringkas..,
    hafiz recently posted…Selamat harijadi AnaqieMy Profile

  6. Kamal Mustafa says:

    @Suri : Buleh yo sikit-sikit
    Kamal Mustafa recently posted…Mee Hoon Sup Lebur.My Profile

  7. Kamal Mustafa says:

    @Suri : Ado… nak datang PD KM bueklah. Kalau tak buleh cubo resepi tue haa.
    Kamal Mustafa recently posted…Mee Hoon Sup Lebur.My Profile

  8. suri says:

    bukan wanita sahaja boleh bikin masal lelaki moden pun bolehkan

  9. suri says:

    boleh tahan km masak tegok macam sedap..

  10. suri says:

    KM untuk saya ada tak?

  11. suri says:

    makan panas barulah sentap

  12. suri says:

    makan banyak mesti rajin bersenam

  13. hafiz
    Twitter:
    says:

    wah terus terasa kelaparan nya
    hafiz recently posted…Mini Giveaway Blogger Kacak HafizRahimMy Profile

  14. suri says:

    saya suka letak kuah kicap pedas tu lagi pedas baru rasa puas
    suri recently posted…http://blogkering.comMy Profile

  15. suri says:

    alhamdulillah jika ada yang datang ke rumah kata org tuan rumaha akn di murahkan rezeki lagi

  16. suri says:

    saya nak juga hee..selalau menu mudah di buat adalah bentuk berkuahkan..
    suri recently posted…http://blogkering.comMy Profile

  17. pahan says:

    sedap gleer wey

  18. akubiomed says:

    Mula-mula ingat rasanya tidak sedap. Rupanya dipanggil Mee Hoon Sup lebur. 🙂
    akubiomed recently posted…Wordless Wednesday – Teh Tarik 3 LayerMy Profile

  19. Pergh.. dah jemu makan rendang dan nasi himpit, kena bihun semput pun sedap.
    Hazmin Hamudin recently posted…Irfan Bakti Letak Jawatan Sebagai Jurulatih SelangorMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top