Komet Hale-Bopp

Komet Hale-Bopp (dinama secara rasmi C/1995 O1) Dikatakan sebagai  komet yang paling banyak diamati dalam abad kedua puluh, dan salah satu komet yang paling terang dekad ini. Komet ini dapat dilihat dengan mata kasar selama 18 bulan , dua kali lebih lama dari pemegang rekod sebelum ini iaitu Great Comet dari 1811.

Hale-Bopp ditemui pada 23 Julai 1995,  jarak yang sangat sangat baik dari Matahari, Meningkatkan harapan bahawa komet ini  menjadi sangat cerah  pada waktu yang ia berlalu dekat dengan Bumi pada 9 Mac 1997. Walaupun untuk meramalkan tahap kecerahan komet dengan tepat sangat sulit, Hale-Bopp memenuhi atau melebihi ramalan sebahagian besar ketika melepasi titik Perihelion (jarak lengkap) pada tarikh 1 April, 1997. komet ini juga digelar Great Comet Tahun 1997.

323 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top