Khasiat Buah Timun (Mentimun)

Buah Timun Datang membantu… !

Buah Timun memang menakjubkan Maklumat ini adalah dari akhbar The New York Times mengenai mentimun dan cara-cara pelik untuk menyelesaikan masalah dengan buah timun.

Khasiat Buah Timun (Mentimun)

 • Buah Timun mengandungi sebahagian besar vitamin yang anda perlukan setiap hari, hanya satu mentimun mengandung. Vitamin B1 , Vitamin B2 , Vitamin B3 , Vitamin B5 , Vitamin B6 , asam folat , Vitamin C , Kalsium , Besi , Magnesium , Fosforus , Kalium dan Seng .
 • Merasa letih di siang hari , meletakkan soda berkafein dan makanlah buah timun .Buah timun merupakan sumber Vitamin B yang baik dan Karbohidrat yang dapat memberikan kesegaran yang cepat yang boleh berlangsung selama berjam – jam .
 • Letih mengelap cermin bilik mandi yang sering berkabut?.Cubalah menggosok sepotong buah timun sepanjang cermin , itu akan menghilangkan kabut dan memberikan aroma yang menenangkan seperti Spa .
 • Apakah hama,ulat dan siput merosakkan tanam dan tempat tidur anda ?.Letakkan beberapa keping dalam tin  kecil dan taman anda akan bebas dari hama,ulat dan siput sepanjang musim .Bahan kimia dalam buah timun bertindak balas dengan aluminium untuk mengeluarkan bau tidak dikesan untuk manusia tapi  hama menjadi gila dan membuat mereka melarikan diri.
 • Mencari cara yang cepat dan mudah untuk menghilangkan selulit sebelum pergi atau ke kolam renang ?.Cubalah menggosok sepotong atau dua buah timun di bahagian selulit anda selama beberapa minit , phytochemical dalam mentimun mengencangkan kolagen di kulit .Cubalah
 • Ingin mengelakkan mabuk atau sakit kepala yang mengerikan ?.Makan beberapa keping buah timun sebelum tidur dan bangun segar dan tidak sakit kepala .Timun hanya mengandungi gula , vitamin B dan elektrolit penting untuk menambah nutrisi badan yang hilang , menjaga segala sesuatu dalam keseimbangan , mengelakkan mabuk dan sakit kepala !
 • Timun telah digunakan selama berabad – abad dan sering digunakan oleh pemburu Eropah , peniaga dan menjelajah untuk makanan segera untuk mengelakkan kelaparan .
 • Tiba-tiba ada mesyuarat penting atau temuduga pekerjaan dan anda menyedari bahawa anda tidak mempunyai cukup waktu untuk mengilap kasut anda ?.Gosokkan buah timun yang baru dipotong atas kasut , bahan kimia dalam buah timun memberikan sinaran cepat dan tahan lama pada kasut anda.Ia kalis air juga.
 • Anda memerlukan WD 40 atau gris untuk menghilangkan bunyi ensel pintu anda.Ambil seiris buah timun dan gosokkan pada ensel yang berbunyi itu.dan wahaala bunyi itu hilang !
 • Stres dan tidak ada masa untuk urut atau kunjungan ke Spa. Potong sebiji buah timun  dalam periuk yang mendidih air , bahan kimia dan nutrisi dari mentimun  bertindak balas dengan air mendidih dan akan dikeluarkan wap , menciptakan aroma yang menenangkan.Cubalah.
 • Mulut anda berbau.Potong seiris buah timun dan tekan ke langit -langit mulut dengan lidah anda selama 30 saat untuk menghilangkan bau mulut , phytochemcials dalam timun akan membunuh bakteria bertanggung jawab kerana menyebabkan bau mulut .
 • Mencari cara untuk membersihkan paip anda , sink atau stainless steel ?.Potong seiris buah timun  dan oleskannya pada permukaan yang ingin anda bersih , ianya kembali bersinar.
 • Potong bahagian luar buah timun dan perlahan – lahan menggunakannya untuk menghapus tulisan pen atau krayon.

P/S : Lepas nie pasti ramai yang nak beli buah timun kan.

945 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

3 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. adahanis says:

  woww….info yg superb bagus!!!!

  tq 100x

  sharing is caring….

 2. Kamal Mustafa says:

  Kasih Kembali.

 3. akbar says:

  terima kasih. infonya bermanfaat.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top