Kamal Info : 10 Negara Baru Yang Korang Pasti Tidak Tahu Kewujudannya.

Bukan semua benda dalam dunia kita tahu,kalau kita tahu semua benda dalam dunia nie,dah samalah tahap kita dengan Nabi Adam A.S. Nabi Adam dikurniakan Oleh Allah ilmu pengetahuan dunia yang hebat. Macam kita nie  selalunya bergantung pada pengalaman, buku dan bermacam sumber pengetahuan lagi. Namun itu pun belum cukupkan. So Kamal Info kali nie aku nak bagitau korang 10 negara baru mungkin korang tak tahu kewujudannya. Siapa dah tahu tue,anggaplah ini revised semula pengetahuan korang ok.

1. Nagorno-Karabakh adalah Sebuah republik merdeka terletak antara Armenia dan Azerbaijan. Nagorno-Karabakh adalah salah satu daerah yang paling banyak perlombongan dari bekas Kesatuan Soviet kerana 1991-1994 Perang Nagorno-Karabakh. Mereka masih tidak diakui sebagai negara, termasuk Armenia. 95% daripada penduduknya adalah warga Armenia, dan selebihnya adalah orang-orang Greek dan Kurdis. pelancongan mereka pada dasarnya diarahkan untuk Armenia yang tinggal di negara-negara Barat.

2.  Kepulauan Pitcairn, secara rasmi bernama Pitcairn, Henderson, Ducie dan Oeno Islands, kumpulan daripada empat pulau gunung berapi yang sebelumnya merupakan jajahan Inggeris, yang terkini tersisa di Pasifik. Bahasa penduduk adalah campuran dari bahasa Inggeris dan Tahiti. Diketahui terdapat sebuh gereja di setiap buah pulau.Dalam beberapa tahun terakhir beberapa buah gereja telah ditutup kerana hanya 8 buah pulau sahaja yang telah dikunjungi secara kerap. Hanya ada satu Café dan Bar di pulau itu, dan Pemerintah (Kerajaan) menjual alkohol dan rokok. Mereka  dahulu pernah memiliki undang-undang moral yang ketat antaranya dilarang menari, larangan merokok dan larangan menjual alkohol.

3. Cook Islands atau Pulau Cook  adalah sebuah negara demokrasi berparlimen berkerajaan sendiri. Dengan lebih daripada 90 000 pelawat setahun, menjadikan industri pelancongan penyumbang utama ekonomi di kepulauan tersebut. Selain dari perbankan luar negeri mereka juga mengeksport mutiara laut dan buah. Kepulauan Cook mendapat nama dari pelayar dan penjelajah Inggeris Kapten James Cook ketika dia tiba pulau-pulau pada 1773.

4. Tokelau, adalah wilayah bukan-kerajaan sendiri New Zealand yang terdiri daripada tiga pulau. Nama Tokelau adalah dari perkataan Polynesia yang bermaksud “angin utara”. Pulau ini mempunyai ekonomi terkecil dari mana-mana negara pun di dunia yang membuat mereka hampir sepenuhnya bergantung pada subsidi dari New Zealand. 96% daripada penduduk adalah orang Kristian dan 57% di antaranya adalah perempuan.

5. Isle of Man, juga dikenali sebagai Mann, adalah kerajaan sendiri dahulunya sebahagian jajahan Kerajaan Inggeris, dengan lokasi di Laut Ireland antara pulau United Kingdom dan Ireland. Mereka bukan merupakan sebahagian dari Kesatuan Eropah. Ekonomi Isle of Man didasarkan pada perbankan luar negeri dan pelancongan. Pulau ini telah dihuni sejak sebelum 6500 SM.

6. Guernsey berada di bawah tanggung jawab United Kingdom tetapi mereka tidak dikira sebagai sebahagian daripada Inggeris, serta Kesatuan Eropah. Guernsey terletak di Selat Inggeris di pantai Normandy. Mereka memiliki autonomi sepenuhnya ke atas urusan dalaman, dan mereka sedang membincangkan kemerdekaan total dari Kerajaan Inggeris.

7. Comoros adalah negara Afrika pulau di Lautan Hindi antara Mozambique dan Madagascar. Pulau ini merupakan jajahan Perancis tua, dan hari ini ada sekitar 300 000 Comorians tinggal di Perancis. 98% daripada penduduk adalah Islam.

8. Tuvalu, ialah sebuah negara raja berperlembagaan dengan Ratu Elizabeth II sebagai ketua negara. Mereka tidak memiliki kekuatan tentera, dan tidak menghabiskan wang untuk sistem pertahanan. Tuvalu adalah negara ke 4 terkecil di dunia. Penduduk pertama negeri ini adalah orang-orang Polinesia.

9. Nauru, adalah bekas tanah jajahan Empayar Jerman juga dikenali sebagai Pulau Pleasant di Pasifik Selatan. Orang-orang Nauru sedang mengumpul air hujan semasa musim hujan antara bulan November dan Disember kerana mereka sangat terbatas pada air tawar . Sukan paling popular di negara ini adalah bola sepak Australia, dan mereka mempunyai kumpulan bola sepak dengan tujuh pasukan.

10. Vanuatu, 90%  pendapatan penduduk  orang Vanuatu adalah nelayan menangkap ikan, dan 80% tinggal di luar bandar, kampung-kampung terpencil dengan kebun mereka sendiri untuk sumber tambahan  makanan. Scuba diving merupakan tarikan pelancongan yang sangat popular di sini. Tsunami bukan hal pelik di Vanuatu (sering berlaku), dan gempa bumi merupakan pengaruh negatif terhadap ekonomi negara.

800 total views, 3 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

1 Enlightened Reply

Trackback  •  Comments RSS

  1. pell grant says:

    Great, I never knew this, thanks.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top