Jejaki Piramid Bosnia Yang Hilang

Jika Kajian Ini Berjaya, Piramid Bosnia Adalah Piramid Tertua Dan Terbesar Didunia.

Piramid Bosnia Yang Hilang

Kontroversi mengenai Piramid Bosnia masih diperdebatkan, selepas reaksi awal penyelidik yang telah menyatakan ianya tidak dibina oleh manusia, kini muncul lebih banyak data dan kajian yang menunjukkan bahawa sebenarnya manusia mungkin sedang melihat Piramid di benua Eropah yang pertama.

Piramid Bosnia Yang Hilang

Piramid Bosnia panjang telah digunakan untuk kelompok pembentukan geologi semula jadi yang kadang-kadang dikenali sebagai flatirons berhampiran Bosnia dan Herzegovina bandar Visoko, barat laut Sarajevo. Bukit bernama Visočica menjadi tumpuan perhatian antarabangsa pada bulan Oktober 2005 berikutan kempen berita media mempromosikan idea bahawa mereka adalah buatan manusia dan piramid purba terbesar di Bumi.

Piramid Bosnia Yang Hilang

Piramid Bosnia Yang Hilang

Piramid bosnia Yang Hilang

Penyiasatan saintifik tapak menunjukkan bahawa piramid yang dipanggil pembentukan semula jadi yang berbentuk piramid itu terdapat tanda bangunan manusia yang terlibat. 213 meter (699 kaki) dari kaki bukit Visočica terletaknya bandar Lama Visoki.

Idea bahawa ia adalah merupakan suatu bangunan kuno buatan disiarkan oleh penulis Bosnia Semir Osmanagić. Penggalian beliau beliau di tapak tersebut telah mendedahkan apa yang didakwa terdapat satu dataran tinggi, pintu masuk berturap dan terowong, serta blok batu dan mortar kuno.

Piramid Bosnia Yang Hilang

Osmanagić juga mendakwa bahawa penggalian melibatkan satu pasukan ahli arkeologi antarabangsa dari Australia, Austria, Ireland, Scotland dan Slovenia. Walau bagaimanapun, ahli-ahli arkeologi yang beliau namakan menyatakan mereka tidak mengambil bahagian dan tidak pernah berada di tapak. Menggali bermula pada bulan April 2006, dan telah terlibat membentuk semula bukit untuk membuat ia kelihatan seperti piramid kaum Mayan.

Osmanagić telah menamakan bukit Visočica “Piramid Matahari”, dan dua bukit yang berdekatan, yang dikenal pasti dari satelit dan fotografi udara, “Pyramid of the Moon” dan “Pyramid of the Dragon (Bosnia)” (dua lagi, “Pyramid of Bumi “dan” Pyramid of Love “telah disebut dalam laporan).

Laporan akhbar telah dipetik Osmanagić sebagai mendakwa bahawa struktur tersebut telah dibina oleh penduduk purba Illyrian Balkan seawal 12.000 SM. Tetapi dalam satu temu bual dengan Philip Coppens di Nexus (April-Mei 2006), Osmanagić cuba untuk membetulkan kenyataan beliau sebelum ini, yang menyatakan struktur tersebut berkemungkinan besar dibina oleh Illyrian, yang dia menuntut yang tinggal di kawasan tersebut dari 12.000 SM hingga 500 SM, dan bahawa piramid oleh itu kemungkinan besar dibina di antara kedua-dua tarikh – tidak dalam 12.000 SM.

Piramid Bosnia Yang Hilang

Osmanagić mendakwa penggalian itu telah menghasilkan bukti blok bangunan. Selain itu Osmanagić mendakwa telah menemui terowong di lereng bukit yang dia menafsirkan sebagai saluran pengudaraan.

Osmanagić percaya penemuan sekitar Visoko akan mempunyai implikasi selanjutnya bagi prasejarah dunia. Dengan membandingkan ketinggian yang berbeza-beza piramid tertinggi di Mexico dan Mesir dengan bukit Visočica, beliau membuat kesimpulan bahawa piramid dibina oleh orang yang sama, dengan Piramid Bosnia yang terakhir akan dibina.

Walau bagaimanapun, kemudian beliau menyangkal dakwaannya dan memutuskan bahawa bukit Visočica  boleh menjadi “ibu semua Piramid”, tuntutan katanya akan disokong oleh kewujudan geometri suci dan kajian lanjut numerologi mesej yang ditinggalkan di dalam piramid untuk generasi akan datang.

Osmanagić menganggarkan bahawa piramid Matahari berdiri 722 kaki (220 m) tinggi (atau, bergantung kepada laporan itu, sama ada 230 kaki (70 m) tinggi atau 328 kaki (100 m) tinggi). Jika ia adalah 722 kaki, ia akan menjadi satu pertiga lebih tinggi daripada Piramid Agung Giza, menjadikannya struktur piramid yang terbesar di Bumi.

Sasaran semasa projek itu adalah untuk menyempurnakan penggalian pada tahun 2012. Ini adalah usaha untuk “memecah awan tenaga negatif, sekali gus membolehkan bumi menerima tenaga kosmik dari pusat galaksi” mengikut Osmanagić, yang juga berharap ia akan disenaraikan sebagai tapak warisan dunia oleh UNESCO.

Gambar-Gambar Sekitar Tapak Penggalian Piramid Bosnia.

blp-9

Picture 15 of 15

Piramid Bosnia Yang Hilang

Gambar Terowong Yang Ditemui Dalam Piramid Bosnia.

Contoh Tulisan Yang Ditemui Dalam Piramid Bosnia.

3,376 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

3 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Mus
  Twitter:
  says:

  baru tahu pasal ni bro..
  tq atas info ni..
  Mus recently posted…Ujian Ringan Untuk Toyota Hilux 3.0L D-4DMy Profile

 2. akubiomed says:

  Tamadun ini mana satu yang lebih awal. Ini satu penemuan yang baru bagi Sejarah arkeologi

 3. shah Blogger says:

  pehh bro. bidang yg di minati ni. sejarah n sains.
  Hmm best membaca 😀 menarik
  shah Blogger recently posted…Top 10 Di GoogleMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top