Hancur Badarai…..

Jangan takut jangan risau bukan hati yang hancur bederai tetapi External Harddisk WD My Passport Essential kepunyaan KM yang hancur. 5 bulan lepas KM ada beli WD external harddisk. Memang puas hati pakai. Awal bulan nie tanpa diduga external harddisk KM jatuh tersembab ke lantai. Masa tue tengah dok sibuk-sibuk buat kerja kat office. Sekali “kelepak” tak dapek nak menyambut eh.

Mula-mula ingat ok, takde apa-apa masalah. Bila cucuk ke USB komputer, berbunyi “klik….klik…klik”¬† dan komputer tak dapek¬† detect external harddisk tue. Aduh parah nie. Semua barang dan document dan segala koalah eh ado dalam external harddisk tue.Camno nie.

KM tahu external harddisk tue masih dalam warranty. So KM pun poielah semula le pusat komputer yang KM beli external harddisk tue. Dengan harapan dapatlah kiranya menyelamatkan data-data dalam external harddisk tue. So tokey kedai tue dah tengok dia cakap external harddisk nie dia boleh betulkan free coz dalam warranty, tapi semua data akan hilang. Kalau nak selamatkan data juga kena hantar ke kilang external harddisk tue semula tapi kos nya mahal. KM beli external harddisk tue RM 260++ kalau nak repair dan selamatkan data balik kena bayar RM530++. Hamboi mahalnya….

Bukan aje mahal sekali ganda lak tue. Ingatkan nak bagilah diorang repair balik, memanglah free tapi bila fikir balik rasa takut pulak coz dalam external harddisk tue ada gambar-gambar personal, video-video family dan segalam mcm laie. KM taknak ambik risiko so tak jadilah nak repair balik external harddisk tue. dah cuba google cara nak recover data. Ada yang kata boleh, ada yang kata data comfirm dah hilang, dan ada tutorial yang poyah nak ikut. Hemmmmm sapo nak jawab tue. Ada sapa-sapa nah bagi cadangan……

891 total views, 2 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

8 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

  1. Kamal Mustafa says:

    Tq ayie nanti KM cuba ok.

  2. AyieBlog says:

    Assalamualaikum,bro KM cuba sofware ini http://www.warezeffect.com/showthread.php?11277-MU-HF-FS-GetDataBack-NTFS-FAT-4.20, ada crack sekali :), selamat mencuba :D..

  3. Kamal Mustafa says:

    Tq Bro manchai coz suggest idea tue. Dah cuba tapi tak boleh gak.

  4. Rajdev says:

    Pernah gak dulu jd camne ,file dye ad tapi x boleh open atau edit,last-last cucuk kat usb x da ape da…

  5. zik says:

    saya tak tahu lah bro kamal.. susah juga nak recover..mungkin boleh selamatkan hanya gambar… yang format lain, kurang pasti..
    zik recently posted…Selamat hari jadi zikri husaini yang ke kwang-kwangMy Profile

  6. PakarBuahPinggang says:

    Salam bro,

    Saya takde pengalaman dan juga dalam hal-hal macam ni.Jadi tak dapat nak bagi cadangan.Tapi dari cerita bro ni,nak kena belajar juga cara-caranya.Manalah tau jadi kat saya pula nanti.

  7. mancai says:

    bro guna arconis backup recovery: http://www.acronis.com/backup-recovery/advanced-workstation/ tapi versi ni kena bayar… tak pun cari versi crack je… atau boleh recovery secara online http://www.acronis.com/backup-recovery/online/ sekadar cadangan…

  8. akubiomed says:

    Susah hendak cakap tapi boleh usaha untuk recover. Saya tidak software yang boleh dicadangkan mungkin blogger lain ada cadangan
    akubiomed recently posted…Temujanji dengan Shahrukh khanMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top