Selamat Hari Raya Aidiladha 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha 2010

1st post – 27 Nov 2009

3X Allahu Akbar! Berita penting!! Ini bkan khbr angin lagi!!Harap sebarkan! Jgn panik! Kpd semua orang Melayu, siap sedia dgn parang, kapak & pisau dr skrang. Pertumpahan darah akan berlaku pd pagi 27hb d seluruh negara. Kita mesti sembelih lembu, kambing & kerbau. “SELAMAT HARI RAYA KORBAN.” ;)

Bila takbir mula bergema, ayam & itik terus menghilang. Lembu & kambing menjadi korban.. B*b!.. Tersenyum nasib baik tak masuk Islam..slmt hari raya aidiladha ;)

Perhatikan kehebatan Allah melalui kejadian ikan di laut. masinnya air laut tidak mampu menyerap ke dlm isi ikan.tp ble ikan sudah mati secubit garam sudah cukup utk memasinkannya.begitulah hati, hati yang ‘hidup’ sgt sukar dnodai, tp ble hati ‘mati’ mudhnya ia untuk dipengaruhi.. Subhanallah! -salam aidiladha-

Repost – 17 Nov 2010

Fakta Menarik Tentak Hari Raya Aidiladha/Hari Raya Korban

 • Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
 • Tidak ada azan atau iqamat bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri) dan sembahyang Hari Raya Korban (Aidiladha).
 • Menyembelih binatang korban hanya boleh dilaksanakan setelah selesai solat hari raya Aidiladha dan berlanjutan sehingga akhir hari Tasyriq, iaitu tiga hari selepas solat hari raya Aidiladha. Oleh itu, penyembelihan haiwan korban boleh dilaksanakan pada 10, 11, 12 dan 13 Dzulhijjah.
 • “Waktu menyembelih haiwan korban adalah ketika imam telah selesai solat Aidiladha…Apabila hari-hari Mina telah berlalu (tarikh 11, 12 dan 13 Dzulhijjah), tidak boleh lagi menyembelih korban.”
 • Sesiapa yang menyembelih sebelum solat, sesungguhnya sembelihan itu hanyalah menjadi daging untuk diberikan kepada keluarganya (sedekah) bukan termasuk binatang korban.
 • Haiwan yang hendak kita korbankan mestilah dari jenis baka yang baik serta tidak memiliki kecacatan seperti buta, tempang, kurus, tanduk patah, telinga terkoyak, lemah dan penyakit lain.
 • Bagi mereka yang ingin melaksanakan ibadah korban, dia tidak boleh menggunting rambut dan memotong kukunya semenjak tarikh 1 Dzulhijjah sehingga dia melaksanakan ibadah korban tersebut.
 • Seseorang dibenarkan berkorban serta berkongsi pahalanya bagi dirinya sendiri serta bagi pihak keluarganya sekalipun jumlah yang ramai dan hanya dengan seekor kambing atau sebahagian dari tujuh bahagian itu.
 • Menurut sunnah Nabi s.a.w. solat sunat Aidiladha mahupun Aidilfitri dilaksanakan di musolla. tempat terbuka (seperti padang) sehingga khatib dapat melihat semua hadirin Dalil yang menunjukkan disunnahkan untuk mengerjakan solat sunat Hari Raya di musolla adalah sebuah hadis daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a
 • Sunnah dan afdal mereka yang ingin melaksanakan ibadah korban tersebut agar menyembelih haiwan korbannya dengan tangannya sendiri.
 • Hendaklah menyembelih haiwan korban menggunakan objek yang tajam seperti pisau dan dilakukan dengan cepat agar haiwan tersebut mati dengan serta-merta. Sebelum upacara menyembelih diadakan, baringkan haiwan korban tersebut pada sebelah sisi kirinya agar mudah memegang pisau dengan tangan kanan dan memegang atau menahan lehernya dengan tangan kiri. Ketika menyembelih hendaklah membaca (بِسْمَ اللهِ وَاللهُ أَكْبَر)
 • Sunnah bagi keluarga yang melakukan ibadah korban turut memakan sebahagian daging, menghadiahkan sebahagiannya kepada orang lain dan mensedekahkan sebahagian yang lain. Malah, mereka juga boleh menyimpan daging tersebut.
 • Sudah menjadi lumrah bagi masjid-masjid di Malaysia memberi tukang sembelih daging korban tersebut sebagai upah bagi kerjanya. Perbuatan ini bertentangan dengan syarak dan dilarang keras oleh Rasulullah s.a.w. Upah kepada tukang sembelih hendaklah diberikan menggunakan harta sendiri dan bukannya dari hasil daging binatang korban itu.

612 total views, 4 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

2 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. zik says:

  dapat sedikit ilmu …. semoga ia bermanfaat untuk kita semua…
  zik recently posted…Maha International 2010- 26 november ini!My Profile

 2. akubiomed says:

  Selamat hari raya qurban 🙂
  akubiomed recently posted…Abang Ngah bakal duduki ujian saringan tahun 1My Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top