Cuti Berturut-Turut.

Untungnya Cuti Berturut-Turut

Sama ada bercuti nak pergi makan angin atau balik kampung sempana hari perayaan, semua sama ajekan. Yang pasti “ongkosnya pasti mau cukup”. KM pun bercadang-cadang nak bercuti ke Cameron Highland bulan depan. Itu pun kalau jadi coz ramai pulak sanak-saudara yang nak buat kenduri. Kenduri bertunang, cukur jambul anak, kenduri arwah. dan mcm-mcm lagi.

Jadi sebelum pergi bercuti tue rancanglah percutian anda. Tidak kira dalam atau luar negera.

Rasanya tahun nielah yang KM rasa paling seronok nak bercuti. Bukan ape, cuti tahun nie bayak yang jatuh sabtu & ahad. Pada yang kerja dengan kerajaan kalau yang nak bercuti pasti dah apply start dari Jumaat sampai Isnin . Cuti mcm nie selalunya dikenali dengan nama cuti berturut-turut.

Berikut ada beberapa fakta menarik tentang cuti berturut-turut

Cuti-cuti berturutan ialah merujuk kepada sederetan cuti tanpa terdapat sebarang hari bekerja di antara hari-hari cuti tersebut. Cuti sebegini boleh dianggap sebagai peluang yang baik untuk membuat perjalanan singkat. Pada lewat 90-an, Kerajaan Jepun meluluskan rang undang-undang yang meningkatkan kebarangkalian cuti berturutan dengan memindahkan cuti-cuti dari hari yang telah ditetapkan ke bandingan (relatif) kedudukan cuti di dalam sebulan seperti Isnin yang kedua. Cuti-cuti berturutan yang paling terkenal termasuk:

 • Bermula pada tahun 2000, di People’s Republic of China, Perayaan Musim Bunga, Hari May (Hari Buruh) dan Hari Kebangsaan merupakan cuti selama seminggu.
 • Di Jepun, minggu emas, merupakan cuti seminggu penuh.
 • Di Poland semasa citi pada 1 dan 3 May, apabila mengambil beberapa hari cuti menjadikan cuti 9 hari, ia dikenali sebagai Berkelah (Picnic) (atau Majówka).
 • Di Ireland, Hari St. Patrick kadang-kala belangsung pada Minggu Suci, seminggu sebelum Easter; dalam kes ini tiga cuti perayaan (Hari St. Patrick, Jumaat Bagus, dan Isnin Easter) dicampur tiga hari cuti menghasilkan cuti 10-hari.
 • Di Australia dan England, cuti umum yang jatuh pada hari Ahad akan diganti pada hari minggu berikutnya (biasanya Isnin). Aturan ini menghasilkan hujung minggu yang panjang.
 • Kongres Amerika Syarikat menukar penghormatan bagi Hari Ingatan (Memorial Day), Hari Veteren, dan Hari Presiden dari tarikh tetap kepada Isnin tertentu sejak 1968 (bermula 1971). Beberapa negeri telah meluluskan undang-undang yang serupa lebih awal lagi.

740 total views, 2 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

4 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. suri says:

  ada cuti apalagi kami lebih suka habiskan amsa bersama2..

 2. zik says:

  cuti2 malaysia… sekarang nie masih bercuti..sebab takda kerja lagi…huhu..
  zik recently posted…Nilai Kalori yang terbakar bila menaiki tanggaMy Profile

 3. akubiomed says:

  Ada terdengar di Radio ERA FM mengenai cuti terlalu banyak di Filipina hingga menjejaskan ekonomi dan kesan keatas pelaburan asing.

  Jangan ingat banyak cuti menguntungkan tetapi akan menjejaskan ekonomi negara
  akubiomed recently posted…Angka pertama didalam kehidupan AkuBiomedMy Profile

 4. luthfi says:

  Malaysia?
  Sehari dua kerja pastu cuti sehari. Hehehehe

  Selamat!
  luthfi recently posted…Valentine’s Day datang lagi Dimanakah kitaMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top