Berita Semasa : Lelaki Pertama Menjalani Transplantasi Penuh Muka Di Dunia.

Translate With Google

BARCELONA (AFP) – – Seorang lelaki Sepanyol yang menjalani transplantasi wajah penuh pertama di dunia muncul di depan kamera TV pada hari Isnin untuk pertama kalinya sejak operasi di bulan Mac.

“Teman, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penyelaras rumah sakit, pasukan perubatan seluruh keluarga penderma dan hampir semua keluarga saya yang menyokong saya hari ini,” kata 31 tahun, yang dikenalpasti hanya sebagai Oscar.

Lelaki, bercakap sebelum memeriksa keluar dari rumah sakit, berbicara dengan sangat sulit dan tidak boleh menutup mulutnya dan wajahnya tampak bengkak.

Dia dilaporkan menderita luka-luka dalam kemalangan penembakan lima tahun yang lalu.

Dia memakai syal biru yang menyembunyikan bekas luka di lehernya dan rambutnya disisir Foreward untuk menyembunyikan bekas luka di dahinya yang doktor mengatakan akan sepenuhnya tersembunyi di masa depan.

Sebuah pasukan dari sekitar 30 ahli transplantasi dilakukan pada tarikh 20 Mac di Barcelona Vall d’Hebron rumah sakit pada orang itu, yang tidak boleh menelan, nafas atau bercakap biasanya kerana kecederaan dari kemalangan itu.

Selama operasi 24-jam-lama, ia menerima otot wajah baru, kulit, hidung, bibir, rahang, gigi, langit-langit dan tulang pipi, pemimpin pasukan perubatan yang dilakukan prosedur, Joan Pere Barret, berkata berita persidangan.

“Sedikit demi sedikit ia memperbaiki tetapi ia tetap mempunyai jalan yang panjang dan sukar ke depan untuk memiliki pidato difahami seperti dia dahulu,” tambahnya.

Sementara 11 transplantasi wajah lain telah dilaksanakan sebelumnya di seluruh dunia, Barcelona Vall d’Hebron rumah sakit mengatakan mereka yang terlibat hanya sebahagian daripada wajah pesakit.

Transplantasi wajah pertama yang berjaya dilakukan di Perancis pada tahun 2005 pada Dinoire Isabelle, seorang wanita 38 tahun yang telah diserang oleh anjing.

Sejak itu transplantasi wajah telah dilakukan di China, Amerika Syarikat dan Sepanyol, yang dilakukan seperti operasi pertama pada bulan Ogos 2009.

Sepanyol memimpin dunia dalam donasi organ pada tahun 2009 untuk tahun berturut-turut 18, sesuai dengan perkhidmatan kesihatan.

773 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top