Awas!!! Bila Rambut Sering Gugur.

SEDAR saja daripada tidur, banyak rambut gugur dan melekat pada bantal. ltu tidak termasuk ketika mencuci rambut dan mengeringkannya terutama apabila menggunakan tuala. Semasa menyikat rambut pula, perkara sama mash berlaku. Adakah anda pemah atau sedang mengalami fenomena sebegini setiap hari?

Jika ya, anda sebenarnya tidak keseorangan dalam menghadapi masalah sebegini. Dikatakan setlap dua daripada tiga orang lelaki akan mengalami masalah ini sebelum atau apabila mencapai umur 60 tahun. Berikut adalah beberapa punca mengapa masalah keguguran rambut ini berlaku.

Sebelum kita melihat masalah keguguran rambut ini secara lebih mendalam, kita harus memahami bagaimana proses pertumbuhan rambut secara semula jadi. Manusia mempunyai hampir 100 ribu folikel seni rambut dan 90 peratus daripadanya mengalami proses pertumbuhan secara berfasa. Dari segi jangka hayat rambut, ia bergantung kepada folikel rambut serta faktor-faktor genetik. Secara normalnya, rambut akan gugur setiap hari melalui aktiviti harian seperti ketika menyikat, mencuci menggunakan syampu dan menggosok rambut. Keguguran rambut seperti dianggap normal dan beriaku pada semua orang. Apakah faktor yang menyebabkan berlakunya rambut gugur ini?

1,314 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

4 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Berita Terkini says:

  Terimakasih atas infonya, sangat bermanfaat ??

 2. zik says:

  mungkin sebab makan ajinomoto banyak sangat…
  zik recently posted…Hala tuju yang sesuai selepas SPM dizaman millenium!My Profile

 3. mancai says:

  keturunan aku memang rambut akan gugur… terima kasih dengan perkongsian info…

 4. akubiomed says:

  Antara sebab keguguran rambut adalah faktor keturunan

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top