8 Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis (Diabetes)

Lambang Penyakit Kencing Manis

Definisi Penyakit Kencing Manis.

Penyakit kencing manis ataupun (BM = Diabetes melitus; Inggeris = diabetes mellitus merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi kandungan glukosa dalam darah), terutamanya selepas pengambilan makanan, pada penghidapnya.

Salah satu daripada ujian bagi mengesan pengidap Penyakit kencing manis yang terawal adalah mencurahkan air kencing pada tanah dan melihat sama ada semut menghurungi tempat tersebut. Bukti kaitan kelenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis dijumpai pada tahun 1897, apabila dua orang pakar sains, Minkowski dan Von Mering membuktikan hubungan kelenjar pankreas dengan kencing manis dengan membuang kelenjar pankreas pada anjing, menyebabkan anjing tersebut mengidap kencing manis.

Walaupun penyakit kencing manis telah lama diketahui, kawalan penyakit kencing manis yang berkesan hanya diketahui pada 1921 apabila Frederick G. Banting dan Best menjumpai fungsi insulin sebagai pengawal kandungan glukos dalam darah.

8 Tanda-Tanda penyakit Kencing Manis

 

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 1 – Keturunan

Perlukah saya menjalani ujian penyakit kencing manis?. Jawapannya Ya, jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mengidap penyakit kencing manis. Kurang bersenam, pengambilan makanan dengan kadar yang besar, makan makanan yang tinggi kandungan gula, adalah faktor yang mengundang penyakit kencing manis. Tahukah anda bilangan rakyat Amerika dengan Penyakit Kencing Manis tahap 2 adalah 21 juta orang.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 2 – Anda Berlebihan Berat Badan

Walaupun mengalami hanya 10 hingga 15 pound berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit diabetes tahao 2. Jika anak anda adalah berlebihan berat badan, pastikan doktor menjalankan pemeriksaan keatasnya, kerana Penyakit Kencing Manis tahap 2 semakin meningkat pada anak-anak. Berita-berita yang menggalakkan ialah bahawa kehilangan hanya 5% hingga 7% berat badan anda boleh mengurangkan risiko diabetes, menurut penyelidikan dari Program Pencegahan Penyakit Kencing Manis. Ujian biasanya melibatkan saringan darah anda untuk paras glukosa (gula) tinggi. Jika tahapnya sudah terlalu tinggi, anda boleh mempunyai Penyakit Kencing Manis sama ada tahap 1 atau tahap 2.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 3 – Kerap Kencing

Awas!!! jika anda kerap kencing. “Jika badan anda tidak membuat insulin yang cukup [hormon yang membawa glukosa ke dalam sel-sel anda untuk memberikan mereka tenaga],” apa yang boleh berlaku dengan Penyakit Kencing Manis tahap 1 atau 2, “glukosa membina dalam aliran darah anda dan keluar dalam air kencing anda, “jelas Janet Silverstein, MD, ketua pediatrik endokrinologi di Universiti Florida. Oleh kerana anda kerap membuang air kecil, anda sering berasa sangat dahaga dan minum lebih dari biasa.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 4 – Penglihatan Kabur

Paras gula dalam darah tinggi menyebabkan glukosa terbina dalam kanta mata anda, menjadikannya lebih sukar untuk anda memberi tumpuan. Ini mungkin juga bermakna bahawa anda mempunyai Penyakit Kencing Manis tahap 1 atau tahap 2.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 5 – Turun Berat Badan Tanpa Sebab

Ini biasanya tanda-tanda Penyakit Kencing Manis tahap 1, tetapi ia kadang-kadang berlaku pada tahap 2. Apabila badan tidak boleh membuat insulin, glukosa (gula) daripada makanan, jadi glukosa tidak boleh digunakan oleh sel-sel badan untuk tenaga atau disimpan, kata Dr. Silverstein. Di samping itu, ini yang menyebabkan pemecahan lemak, membuat anda menurunkan berat badan yang lebih.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 6 – Lingkaran Gelap Pada Leher

Apabila badan anda mula mengepam keluar terlalu banyak insulin dari biasa dengan Penyakit Kencing Manis tahap 2, reseptor di dalam lipatan kulit bertindak balas dengan membuat pigmen tambahan. Ini mewujudkan lingkaran hitam pada leher.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 7 – Jangkitan Yis Berulang (Wanita)

Ini boleh berlaku dengan Penyakit Kencing Manis tahap 1 atau 2, kerana Pembentukan glukosa boleh menyebabkan pembesaran yis. Gejala yang sering berlaku termasuk gatal faraj dan lelehan tebal. Perlu diingat bahawa kanak-kanak mungkin mendapat ruam lampin, dan kanak-kanak lelaki mungkin mendapatkan urethritis, jangkitan yis uretra.

Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis 8 – Anda Berumur 45 Tahun Atau Lebih.

Risiko Penyakit Kencing Manis akan meningkat dengan usia, jadi Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan mendapat pemeriksaan sekurang-kurangnya setiap tiga tahun bermula pada berusia 45 tahun.

Kredit Info : health.yahoo.net : 8 Tanda-Tanda Penyakit Kencing Manis

1,307 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

7 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. hasnim says:

  kencing manis memang bahaya , sekali kena tidak akan hilang.

 2. haslin says:

  Vivix shaklee membantu mengatasi masalah kencing manis.dapatkan harga promosi november ini.hubungibsaya : 0194195001

 3. Kamal Mustafa says:

  Ramai yang cakap berbekam elok untuk kencing manis.
  Kamal Mustafa recently posted…Hos Radiator Kereta Pecah.My Profile

 4. manusia says:

  Perubatan islam:-
  bekam, makan habatul sauda dan minum madu.

  Perubatan moden:-
  – ubat & suntik insulin

 5. titan
  Twitter:
  says:

  kena hati-hati nih..
  titan recently posted…Lelaki Bangladesh yang kacakMy Profile

 6. rahman says:

  kawal gula dalam darah dengan banyak bersenam
  rahman recently posted…Rumah terbalik di SabahMy Profile

 7. akubiomed says:

  Ada orang kata penyakit kencing manis ibu kepada segala penyakit.
  akubiomed recently posted…Macaron cinta manjanya kamuMy Profile

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top