8 March 2011, Hari Wanita Sedunia.

Hari Wanita Sedunia (IWD), awalnya bernama Hari Bekerja Wanita Kerjaya sedunia diraikan pada 8 Mac setiap tahun. Ini adalah hari besar perayaan global bagi wanita. Ia sebagaiĀ  penghargaan terhadap wanita dalam pencapaian dalamĀ  ekonomi, politik dan sosial. Hari Wanita Sedunia yang pertama berlaku pada tarikh 19 Mac 1911 di Jerman selepas deklarasi oleh Parti Sosialis Amerika Syarikat.

Di Barat, Hari Wanita Sedunia pertama kali diamati sebagai peristiwa popular selepas tahun 1977 ketika Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa bersatu mengundang negara-negara anggota untuk mengumumkan 8 Mac sebagai Hari PBB untuk Hak-Hak Perempuan dan Keamanan Antarabangsa.

Berbagai anugerah diberikan kepada wanita bagi menghargai pencapaian mereka dalam bidang yang kebanyakkanya didominasi oleh kaum lelaki. Siapakah wanita Malaysia yang anda rasa layak menerima anugerah Hari Wanita Sedunia pada hari ini kalau ada dianjurkan di Malaysia.

 

287 total views, 1 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,

About the Author

Assalam, Saya Kamal Mustafa (KM). Mula berblogging pada hujung tahun 2007. Cuba mempraktikan Kitab Teknik SEO Merah Jambu yang awesome. Minat dengan fotografi tetapi tidaklah secara serius. Sering menghabiskan masa bersama keluarga. Baru-baru nie cuba berjinak-jinak berniaga kecil-kecilan menjual Ice Blended dan Burger

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Top